Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Καλώς ήρθατε στη Βιβλιοθήκη μας!





 Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας στεγάζεται στον 1ο όροφο του σχολικού μας κτιρίου  και αποτελεί τμήμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο της  υπάρχουν  περισσότεροι από εξακόσιοι τίτλοι βιβλίων, διαφόρων θεματικών κατηγοριών. Λειτουργεί κυρίως ως παιδική σχολική βιβλιοθήκη. Υπάρχει ωστόσο και μικρό τμήμα ενηλίκων.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΑΣ

Κύριος στόχος της βιβλιοθήκης μας είναι:

·     να φέρει τους μαθητές μας σε επαφή με το βιβλίο και να καλλιεργήσει την αγάπη τους για αυτό

·     να τους προσφέρει ένα χώρο διασκέδασης, γνώσης και πληροφόρησης

· να παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης της διδασκαλίας, μέσα από την πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης και νέα μέσα

  • να προσφέρει στο εκπαιδευτικό σύστημα έναν τρόπο προώθησης της αλλαγής του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος του σχολείου και αναμόρφωσης των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ένταξης της σχολικής βιβλιοθήκης

Στη βιβλιοθήκη οι μαθητές έρχονται με σκοπό:

·       Να δανειστούν κάποιο βιβλίο

·       Να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια

·       Να χρησιμοποιήσουν άλλα υλικά όπως βιβλία που δεν μπορούν να δανειστούν, cd ή  dvd που έχει η βιβλιοθήκη

·       Να πάρουν μέρος σε κάποια εκδήλωση ή δραστηριότητα φιλαναγνωσίας της Βιβλιοθήκης

Στη σελίδα με τίτλο "Τα βιβλία μας" θα βρείτε τον κατάλογο που περιέχει όλα μας τα βιβλία χωρισμένα σε κατηγορίες.
Εννοείται πως μπορείτε να διαλέξετε βιβλία από όποια κατηγορία θέλετε, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και όχι απαραίτητα ανάλογα με την ηλικία σας!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ

Οι τάξεις α΄, β΄, γ΄ και δ΄ θα δανείζονται βιβλία κάθε Παρασκευή από τις 11.45 έως τις 13.00, ενώ οι τάξεις ε΄ και  στ΄ κάθε Τετάρτη από τις 09.45 έως τις 11.00.

ΜΕΛΗ

Μέλη της σχολικής βιβλιοθήκης μπορούν να είναι οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Ο δανεισμός προϋποθέτει ειδική κάρτα μέλους της Βιβλιοθήκης, η οποία είναι μία για κάθε μέλος και ο κάτοχός της οφείλει να την έχει μαζί του κάθε φορά που θέλει να δανειστεί κάποιο βιβλίο από τη βιβλιοθήκη.



ΚΑΝΟΝΕΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 


Η πρόσβαση στη συλλογή της βιβλιοθήκης είναι ελεύθερη. Μπορούμε ν’ αναζητήσουμε το υλικό που μας ενδιαφέρει στα ράφια της βιβλιοθήκης.

Ο δανεισμός γίνεται με σειρά προτεραιότητας και ο καθένας δανείζεται μόνο για τον εαυτό του. Μπορούμε να δανειστούμε μέχρι δύο (2) βιβλία κάθε φορά και οφείλουμε να τα επιστρέψουμε εντός 15 ημερών.

Αν δεν παραδώσαμε το βιβλίο με τη λήξη της προθεσμίας, δεν έχουμε δικαίωμα άλλου δανεισμού. Το υλικό πρέπει να παραδίδεται αυτοπροσώπως στην υπεύθυνη εκπαιδευτικό.

Είμαστε υπεύθυνοι για τα βιβλία που χρησιμοποιούμε ή που έχουμε δανειστεί. Υπογραμμίσεις ή σημειώσεις στα βιβλία αυτά δεν επιτρέπονται.

Αν χάσουμε ή καταστρέψουμε κάποιο βιβλίο, είμαστε υποχρεωμένοι να το αντικαταστήσουμε.

Δεν τοποθετούμε μόνοι μας τα βιβλία στα ράφια, αλλά τα αφήνουμε με τάξη  σε χώρο που υποδεικνύεται από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης. 

 Δεν επιτρέπεται να τρώμε μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης.

Μπαίνουμε στη βιβλιοθήκη  με τάξη και ήρεμο τρόπο. Όση ώρα βρισκόμαστε μέσα στο χώρο, κάνουμε ησυχία.

Αν ψάχνουμε ένα συγκεκριμένο τίτλο και δεν τον βρίσκουμε, ζητάμε τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια που χρησιμοποιούμε, φροντίζουμε να μην τα καταστρέφουμε και στο τέλος τα βάζουμε πάλι όμορφα στα κουτιά τους προσέχοντας να μη χαθεί κάποιο από τα περιεχόμενά τους.

Πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε επιστρέψει (ή σε περίπτωση απώλειας να έχουμε αντικαταστήσει) το υλικό που δανειστήκαμε μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Οφείλουμε να σεβόμαστε όλους τους παραπάνω όρους, διαφορετικά χάνουμε την ιδιότητά μας ως μέλη της σχολικής βιβλιοθήκης.


 


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου